Sunday, May 2, 2010
Jeruk Buah Sentul
JERUK MANIS
[semua bahan ni kena agak-agak jer masin dan manisnya... ]
Bahan
Buah Sentul( juga boleh dibuat utk buah Mangga/Kedondong/Cermai)
garam
gula
air
Cara
1. Buah dipotong kecil-kecil...ikut suka sendiri
2. Rendamkan dalam air garam sehingga tenggelam semalaman @ lagi lama lagi bagus...
3. Toskan sehinga kering.
4. Masakkan air dan gula [saperti sirap] secukup manis dan sejukkan.
5. Masukkan buah yg telah ditoskan.
6. campurkan buah tadi ke dalam air bancuhan tersebut
7. boleh la dimakan.
JERUK PEDAS
[semua bahan juga kena agak-agak jer.. ]
Bahan
Buah Sentul( juga boleh dibuat utk buah Mangga/Kedondong/Cermai)
garam
gula air
cili mesin
Cara
1. Buah dipotong dan rendam sama seperti jeruk manis.
2. Masakkan gula, air dan cili secukupnya sampai mendidih. Sejukkan
3. Masukkan buah yg ditoskan ke dalam bancuhan air gula n cili itu tadi...
SELAMAT MENCUBA!
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
No comments:
Post a Comment